• Appenta samen
  • Appenta overzicht

Met Appenta in 5 stappen op weg naar een deal

Op 15 september 2014 publiceerde Freek Hoogeboom de volgende blog. Een praktisch verhaal om tot een deal te komen. Verkoop is hard werken. Als je daarbij op een gestructureerde manier werkt vergroot je je kansen aanzienlijk. En hoe hou de dat allemaal bij? En weet je wat je collega doet? Daar is CRM software voor. Met Appenta heb je daarbij eenvoudige en overzichtelijke software om de voortgang op deze 5 stappen gemakkelijk te kunnen volgen. Meer info op www.appenta.nl en www.wordeenklantmagneet.nl.

In 5 stappen op weg naar een deal

Een deal sluiten is de ultieme beloning van jouw marketing- en acquisitiewerk. Het geeft je een goed gevoel wanneer die deal eenmaal binnen is. In deze blog geef ik je in 5 stappen aan hoe jij op weg gaat naar een deal.

Stap 1: Hoe komen jullie in contact?

In contact komen is natuurlijk een erg belangrijke stap tijdens je marketingtraject met de klant. Het is ook goed om te weten hoe jullie in contact komen met elkaar en wat de klant al wel en niet weet over jouw vakgebied. Is de klant zich namelijk al bewust van zijn of haar problemen? Of weten ze dat nog niet. Wanneer je klant nog niet bewust is van zijn of haar problemen zou jij proactief klanten moeten benaderen. Is zij al wel bewust en zijn de problemen urgent, dan gaan zij zelf op zoek. Bedenk dan welke wegen zij bewandelen om een oplossing te vinden, ofwel: Hoe gaan zij op zoek?  Daarop moet je inspelen!

Stap 2: Luister naar de klant

Inhakend op de eerste stap is het belangrijk om te luisteren naar de klant. De klant zit namelijk in een situatie die jij nog niet kent. Zorg ervoor dat je alles over de klant te weten komt. Weet waar de pijnpunten van de klant zitten.

Daarbij speel je ook in op het feit of zij zich bewust zijn van hun problemen:

  • Zijn ze nog niet bewust van hun problemen, dan komen er pijnpunten naar boven die te herleiden zijn naar het kernprobleem. Hierop moet jij inspelen.
  • Als zij wel op bewust zijn van hun problemen, dan moet je de juiste vragen stellen om achter de pijnpunten te komen waarmee zij worstelen.

Stap 3: Speel in op de vraag/ het probleem van de klant

Zorg ervoor dat jij inspeelt op de problemen of de vragen van de klant. Zorg dat je voor het gesprek een aantal scenario’s en product/ dienstmogelijkheden hebt klaarliggen waarmee jij de klant van dienst kunt zijn. Ken goed de waarde die jij levert en de voordelen die jij biedt aan je klant.

Zorg er dus voor dat je weet wat het uiteindelijke doel van de klant is en speel hierop in met je product of dienst. Zorg dat jij je klant begrijpt, wek vertrouwen en zorg voor de ‘klik’

Stap 4: In welke fase zit te klant?

Daarna is het voor jou ook goed om te weten in welke fase de klant zit van het (in)koopproces. Staan zij aan het begin van het proces en moeten zij nog gaan oriënteren, of hebben ze de oriëntatiefase al gehad? Zitten ze aan het eind en willen ze alleen nog naar andere (goedkopere) opties kijken?

Op basis van deze informatie kun jij in je voorstel/ offerte rekening houden. Je kunt overleggen wat jouw meerwaarde is om de doelstelling van de klant te bereiken. In het begin zou je vooral moeten informeren en informatie delen. In de eindfase moet je vooral overtuigen waarom jij de juiste persoon op de juiste plaats bent.

Stap 5: Volg een offerte op!

Belangrijk is dat je een goede offerte opmaakt waarin geen fouten staan. Maar misschien nog wel belangrijker is dat je jouw offerte ook opvolgt. In de offerte moet jij ervoor zorgen dat je de pijnen van de klant nogmaals benoemd. Daarna speel je in op die pijnpunten door jouw oplossing aan te bieden met daarbij de voordelen voor de klant.

Bel de klant na één of twee weken op om de offerte door te spreken. Laat nogmaals je betrokkenheid tonen. Zorg ervoor dat je klant weet wat ze aan jou hebben, maar zorg er wel voor dat je niet te spammerig overkomt!